Το μόνο σίγουρο που μπορεί κανείς να πει για το Ντουμπάι είναι ότι είναι ένα συνονθύλευμα πολιτισμών, αρχιτεκτονικών, ανθρώπων, θέλω, μπορώ, οικονομιών... και η λίστα δεν τελειώνει· είναι ένα μέτα-συνονθύλευμα, ένα συνονθύλευμα συνονθυλευμάτων.
Παρά τις αποδοκιμασίες τύπου "Πφφ.. μα γιατί πας στο Ντουμπάι, εκεί είναι μόνο εμπορικά κέντρα" το ταξίδι αυτό το ευχαριστήθηκα όσο λίγα, και εάν μου ζητηθεί η γνώμη μου, θα συμβούλευα φίλους να πάνε.
Είναι αλήθεια πως το Ντουμπάι είναι υπό διαρκή κατασκευή, έχει άλλωστε ένα εντυπωσιακό ποσοστό του συνολικού πλήθους γερανών παγκοσμίως. Εντυπωσιακά κτίσματα σε -πολύ- επαναλαμβανόμενα μοτίβα "γυαλί και αμέτρητοι όροφοι" με αραβικές λεπτομέρειες και λούσο. Η κτηματομεσιτική είναι άλλη μια εντυπωσιακά αναπτυσσόμενη οικονομία σε αυτό το Εμιράτο, μετά πάντα από τον τουρισμό που έχει ήδη ξεπεράσει σε κερδοφορία και τα πετρέλαια, όπως μαθαίνω.
Η περιοχή με τα πλέον εντυπωσιακά κτίσματα αυτού του τύπου, είναι η Jumeirah, η παραλία της, η πιο πρόσφατη Marina και η προς τα εκεί περιοχές. Τα υπερ-πολυτελή ξενοδοχεία είναι αμέτρητα, με κήπους, παραλίες, εστιατόρια και μπαρ που ικανοποιούν κάθε γούστο. Σε αυτό το μέρος του Dubai είναι πρακτικώς αδύνατο να κινηθεί κανείς με τα πόδια
(αλλά γενικά το ταξί είναι πάμφθηνο, με σημαία στα 3 dirhams και χαμηλή ταρίφα), καθώς ανάμεσα από τους ουρανοξύστες, τα εμπορικά και τα λοιπά ευμεγέθη κτίσματα υπάρχουν λεωφόροι ταχείας κυκλοφορίας. Για εμένα το σκηνικό αυτό είναι λιγάκι απρόσωπο, χαίρομαι λοιπόν που η τύχη μας έφερε να μένουμε στην Deira.
Η Deira είναι μια πιο ενδιάμεση κατάσταση, μια περιοχή που μαζί με τα πολυτελή ξενοδοχεία, θα βρει κανείς και τα δευτεροκλασσάτα (που στην Ελλάδα θα ήταν πρωτοκλασσάτα) ξενοδοχεία ανθρώπινων διαστάσεων, μαγαζιά παντός είδους, εστιατόρια και γραφεία που θυμίζουν μεγέθη Αθήνας, καθώς και κατοικίες. Όσο πιο "έξω" πάει κανείς από το κέντρο, τόσο πυκνώνουν οι κατοικίες προς αυτή τη μεριά. Η Deira άλλωστε φιλοξενεί και τα souq, τις παραδοσιακότερες δηλαδή αγορές -όχι ακριβώς παζάρια, αλλά μαγαζιά συνωστισμένα ιδίου τύπου.
Στο κέντρο του Dubai και ορίζοντας τις αρχές της Deira είναι το Dubai Creek, ένας "ποταμός" ή καλύτερα μακρόστενος όρμος που χωρίζει την πόλη στα δύο. Γύρω από αυτόν μπορεί να βρει κανείς και πάλι πολυτελέστατα ξενοδοχεία, εστιατόρια, και άλλα ενδιαφέροντα ή μη. Μπορεί κανείς να το διασχίσει με καραβάκι (abra νομίζω λέγεται) σε εξευτελιστική τιμή ή να κανονίσει κρουαζιερίτσα (με φαΐ) στα 40-50 Ε το άτομο.
Στα δικά μας τώρα, μείναμε στο ξενοδοχείο
Grand Moov στην περιοχή Deira, αρκετά κοντά στο μεγάλο εμπορικό City Centre, τα souqs και το Creek. Το ξενοδοχείο συνίσταται ανεπιφύλακτα, ειδικά με κράτηση μέσω του
booking.com. Η τιμή που μας ήρθε ήταν περίπου στα 300 AED το βράδυ (αυτό συνήθως είναι γύρω στα 50-55 Ε) το δωμάτιο, σε ένα πάρα πολύ άνετο και καθαρό ξενοδοχείο 4 αστέρων. Ήταν πραγματικά πολύ οικονομικά, και παρ'ότι στερείτο ανέσεων τύπου εντυπωσιακά pool bar και εστιατόρια (είχε κάποια μέτρια δείγματα και από τα δύο, βέβαια) εάν πηγαίνεις για λίγες ημέρες και θέλεις να γυρίσεις, βολεύει ιδιαίτερα!
Από τις πιο ενδιαφέρουσες εξερευνητικές δραστηριότητες, είναι το Desert Safari, το οποίο κρατάει περί τις 5-6 ώρες, στοιχίζει περί τα 50 Ε και περιλαμβάνει μια βόλτα με τζιπ-άρες στην έρημο, που κάνει τα τρενάκια στα λούνα παρκ να μοιάζουν του κατηχητικού. Το στομάχι σου βρίσκεται σε όλες τις πιθανές θέσεις κατά τη διάρκεια των ταχύτατων και δριμύτατων εξορμήσεων στους απότομους αμμόλοφους, και εάν αντέξεις, αξίζει τον κόπο! Εάν δεν αντέξεις, την πάτησες, γιατί δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου :) Το δαιμονισμένο ταρακούνημα του ταξιδιού αυτού έκλεισε σε έναν τουριστικά διαμορφωμένο χώρο με όλες τις παραδοσιακές αραβικές ατραξιόν: μίνι βόλτα με καμήλες, ναργιλές, καφές, χέννα, ανατολίτικοι χοροί και ένα γευστικότατο μπάρμπεκιου.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε επιχειρήσει τουρισμό στο Ντουμπάι! Είμαι σχεδόν σίγουρη πως το παρέχουν όλα τα ξενοδοχεία, όπως επίσης και το πλωτό δείπνο στο Dubai Creek.
Στο πρόγραμμα φυσικά υπήρχαν και τα εμπορικά κέντρα, περιοριστήκαμε στο
Mall of the Emirates με τα πολλά λουσάτα μαγαζιά και το χιονοδρομικό κέντρο, και το
Deira City Centre το οποίο είναι το πιο γνωστό ίσως, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα budget. Τα εμπορικά φυσικά συνήθως συνοδεύονται με ξενοδοχεία, multiplex cinema, εστιατόρια και ό,τι άλλο μπορεί να πωληθεί πακέτο :> Οι τιμές είναι συνήθως συμπαθητικές, μερικές φορές αρκετά καλές και στα αμερικάνικα προϊόντα αρκετά καλύτερες για εμάς τους Ευρωπαίους.
Το
εκθεσιακό κέντρο του Dubai, δίπλα στο
World Trade Centre πύργο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, έτοιμο να υποδεχθεί εκθέσεις με .. ανάγκες! Λούσο, γυαλί και αραβικά μοτίβα και εδώ σε ένα σύμπλεγμα κτηρίων και αιθουσών πλήρως εξοπλισμένο και οργανωμένο όπως όλα στο Ντουμπάι.
Το σήμα κατατεθέν του Dubai όμως -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- είναι το πασίγνωστο ξενοδοχείο σε σχήμα πανιού ιστιοπλοϊκού, το
Burj Al Arab. Θυμηθείτε να κάνετε κράτηση μία μέρα πριν πάτε, ακόμα και εάν επιθυμείτε απλά να μπείτε, γιατί έχει έλεγχο ακόμα και στην είσοδο. Οι βραζιλιάνοι φίλοι μας που γνωρίσαμε στο σαφάρι, μας είπαν πως άπαξ και μπεις, μπορείς να επισκεφθείς τα επί μέρους εστιατόρια και μπαρ πουλώντας λίγον αέρα και στυλ, ακόμα και χωρίς κράτηση. Η πρότασή τους ήταν να ζητήσεις να κόψεις κίνηση γιατί θέλεις να κάνεις κράτηση. Οι τακτικές αυτές έμελλαν να μείνουν ανεπιβεβαίωτες από εμάς, καθώς δεν προλάβαμε, δυστυχώς.
Το
Hyatt Regency στο Dubai είναι φυσικά ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, από τα παλαιότερα εκεί, σε στυλ πελώριου ξενοδοχειακού μπλοκ, όπως το Αθηναϊκό Χίλτον σε γενικές γραμμές. Αυτό που κάνει σίγουρα την διαφορά σε αυτό το ξενοδοχείο, και μία από τις καλύτερες προτάσεις για τους επισκέπτες της πόλης είναι το
Al Dawaar, το περιστρεφόμενο εστιατόριο. Σε ένα κτίσμα που μοιάζει σαν πύργος ελέγχου αεροδρομίου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα γευστικότατο και πολυπολιτισμικό μπουφέ, παρακολουθώντας την θέα σε 360 μοίρες καθώς το εστιατόριο περιστρέφεται αργά αργά. Το κόστος για ένα δείπνο είναι περί τα 200 AED (με πλήρες μενού από μπουφέ), και για μεσημέρι λίγο φθηνότερα. Αξία ανεκτίμητη!
Ένα άλλο ιδιαιτέρως γραφικό και γαστρονομικώς αξιοπρόσεκτο εστιατόριο που τιμήσαμε ήταν στο αδελφό ξενοδοχείο
Hyatt Park στο Dubai Creek. Το
Cafe Arabesque τους είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους τρόπους να γευθεί κανείς αραβικές συνταγές με θέα στην παραλιακή ζώνη του Creek και μαγευτική ατμόσφαιρα. Βέβαια, το Park είναι εν γένει ένα μαγευτικό ξενοδοχείο καθώς κάνει την διαφορά απέχοντας από το σετ γυαλί + 100 όροφοι, επιλέγοντας μια αραβική αισθητική προσεγμένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, μια αρχιτεκτονική που θυμίζει περισσότερο Taj Mahal παρά ουρανοξύστες που συναγωνίζονται για τα πρωτεία. Είναι σίγουρα για αρκετά γενναιόδωρο budget, οπότε εάν δεν μπορείτε να απολάυσετε τη διαμονή σας εκεί, σίγουρα επισκεφθείτε κάποιο από τα εστιατόρια ή μπαρ του!
Από
νυχτερινή ζωή, είχαμε διαβάσει πολλά, αλλά η πρόταση των φίλων βραζιλιάνων και πάλι έδωσε ρέστα! Το Dubai διαθέτει ένα
Buddha Bar, το οποίο θα είναι κρίμα να χάσετε! Κοσμοπολίτικα σκηνικά και κόσμος από κάθε γωνιά του πλανήτη, μουσικές στην τελευταία λέξη της μόδας και πολύ κέφι! Το Buddha Bar θα το βρείτε στο
Grosvenor House Hotel στην περιοχή της Μαρίνας. Έχετε την δυνατότητα να δειπνήσετε -με κράτηση ή απλά να πιείτε ένα ποτό στο μπαρ (στα 8 περίπου Ευρώ το κοκτέιλ) ελεύθερα. Στον 44ο όροφο του ιδίου ξενοδοχείου υπάρχει ένα πιο lounge bar, για ένα χαλαρό κλείσιμο της νύχτας.
Επισκεφθήκαμε επίσης το μπαρ
Kasbar στο Royal Mirage, ένα αραβικώς διακοσμημένο μέρος, που κινείται σε πολύ χορευτικούς ρυθμούς. Σε αυτό το σημείο να θυμήσω σε όλους τους ενδιαφερόμενους να κρατούν κάποια ταυτότητα εάν δεν μοιάζουν για 30+, γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους είναι κάτω από 25 στα bars και clubs στο Dubai.
Πηγή πληροφοριών ανεκτίμητη υπήρξε το
Wikitravel, και ευχαριστώ πάρα πολύ τη συλλογική προσπάθεια για τις πολύ χρήσιμες προτάσεις!
Σαν συμπέρασμα θα πω να μην μασάτε, και εάν θέλετε κάτι σε "Αραβικές διακοπές για αδερφές (μτφ του μτφ)" το Dubai σας περιμένει! Μια γερή γεύση αραπιάς, σε πακέτο εύπεπτο για δυτικούς! Nothing wrong with that in my book!
ΥΓ. Προσέθεσα κάποιες φωτό στις 30/05