27/6/09

Acer Aspire One + Μπαταρία που δεν φορτίζει

Σε περίπτωση, λοιπόν, που χρειαστεί σε κάποιο παιδάκι ας σας πω για την πρόσφατη περιπέτειά μου.

Λίγους μόλις μήνες πριν αγόρασα ένα ροζ acer aspire one - το χρώμα δεν μας ενδιαφέρει στην ιστορία, αλλά παρ'όλα αυτά παρά είναι χαριτωμένο για να το αφήσω έξω. Αυτόν τον καιρό δεν το χρησιμοποιούσα πολύ, και έμεινε κάποιες (αρκετές 15+ ίσως) μέρες εκτός ρεύματος και πιθανώς σε standby, με αποτέλεσμα η μπαταρία να αδειάσει πέρα από κάθε φαντασία.

Το αποτέλεσμα ήταν στο Linux δεν μου έδειχνε μπαταρία (ή δεν κοίταξα αρκετά), στα Windows έδειχνε μία αλλά με Unknown δεδομένα, και σε οποιοδήποτε setup ανοιγμένου, κλειστού, στο BIOS, σε οποιαδήποτε κατάσταση laptop, η μπαταρία δεν φόρτιζε με τίποτα.

Αυτό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο στο internets, από ό,τι φάνηκε, φαινόμενο, και υπάρχουν μία σωρεία tips. Όσα θυμάμαι είναι αυτά:

  1. Κάνετε upgrade το BIOS (από ό,τι κατάλαβα ήταν πολύ αργά για εμένα)
  2. Ξεκινήστε το laptop χωρίς μπαταρία και βάλτε την όταν είστε στα Windows ήδη μερικά λεπτά. (δεν ένοιωσε και πάλι)
  3. Βγάλτε μπαταρία και καλώδιο τροφοδοσίας και κρατήστε πατημένο ένα ή δύο (ανάλογα ποιον οδηγό ακολουθείτε) ολόκληρα λεπτά το κουμπί on/off ώστε να "αποφορτιστεί" (αυτό κατάλαβα) η μητρική από ότιδήποτε της δημιούργησε κοκομπλόκο.
Σημειώστε ότι από ό,τι φαίνεται η Acer γνωρίζει αυτό το πρόβλημα, αν και αλλαγή μόνο της μπαταρίας εδώ Ελλάδα δεν μου καθότανε, έπρεπε να στείλω όλο το laptop.

Το BIOS μου είχε την μαμίσια του έκδοση, η οποία νομίζω ήταν 3305 ή κάτι ανάλογο.

Τα έκανα όλα ξανά και ξανά, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, και επέμενε να μην φορτίζει. Συγκεκριμένα μετά από λίγο το λαμπάκι που δείχνει ότι είναι στο ρεύμα/φορτίζει/φόρτισε κοκ αναβόσβηνε πορτοκαλί (παρότι έμενε και σταθερό κάποιες φορές).

Καθώς όπως είπαμε η ACER εδώ δεν μπορούσε να βοηθήσει χωρίς υπεραδριατικά ταξίδια, σας συνινιστώ εάν σας τύχει να κάνετε το ίδιο με εμένα:

Βρείτε έναν φίλο με νεώτερο σύστημα ή/και BIOS (στην περίπτωσή μου φίλο με το 10ιντσο καινούριο) και ανταλλάξτε μπαταρίες. Εάν όλα πάνε καλά, το δικό σας θα δουλεύει με την δική του, και ο φορτιστής σας θα την φορτίζει, και το δικό του θα φορτίζει την δική σας. Χρειάζεται μόνο να την φτάσει στο 2-3%, μετά μπορεί και το δικό σας laptop! Εάν όχι, μάλλον το πρόβλημά σας είναι πιο σημαντικό!

Καλή τύχη, και ελπίζω να μην σας χρειαστεί η Acer!

2 σχόλια:

  1. Σημειώστε σε αυτό το σημείο ότι λίγους μήνες μετά η Acer έβγαλε νέο BIOS (3310) και update utility από Win που τα λύνει όλα (κάτι που τελικά δεν πρέπει να είχε καταφέρει η προηγούμενη ιστορία)(και ελπίζω να έλυσε η νέα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έχεις κι εσύ μια γνώμη; :>