6/4/08

Τσάι, το

Το τσάι κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές, συσκευασίες, γεύσεις και ποιότητες. Ακόμα και το ακριβές νόημα της λέξης συχνά ποικίλλει, καθώς περιγράφει τα πολυάριθμα ροφήματα που προκύπτουν από το βράσιμο φύλλων διαφορετικών ποικιλιών τσαγιού, διαφορετικής επεξεργασίας, ή ακόμα και διαφορετικών φυτών!

Το πράσινο τσάι και το μαύρο, που είναι πολύ διαδεδομένα στην Ασία και τον Δυτικό κόσμο αντίστοιχα, είναι οι πιο γνωστές στο ευρύ κοινό μορφές τσαγιού, και προέρχονται από το ίδιο φυτό, τα ίδια φύλλα, με διαφορετική απλώς επεξεργασία.
Το πράσινο τσάι παράγεται με λιγότερη επεξεργασία, και για αυτό διατηρεί μεγαλύτερο ποσοστό των αντιοξειδωτικών στοιχείων του φυτού. Είναι μάλιστα συχνά δοξασμένο για αυτές του τις ιδιότητες, καθώς υπάρχουν ακόμα και επιστημονικές έρευνες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά που συνηγορούν στο ότι είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που ανταμοίβει όσους το ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους.

Εκτός από αυτές τις παραλλαγές του γνωστού αρωματικού φυτού, υπάρχουν και άλλα φυτά που παράγουν αφεψήματα εξίσου ενδιαφέροντα και ευεργετικά, που συχνά αποκαλούνται και αυτά τσάι. Για παράδειγμα, το κόκκινο (και πράσινο) rooibos και το honeybush από την Αφρική, το τσάι από κάνναβη ;>, το mate, κά.

Στην Ελλάδα καλώς ή κακώς το τσάι είναι μια όχι και τόσο διαδεδομένη συνήθεια, και μια αρκετά παρεξηγημένη γεύση. Η αιτία και το αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι το ότι όταν λέμε "τσάι" ο νους μας πηγαίνει σε σακκουλάκια τσάι-σκόνη από το σούπερ μάρκετ, ή δροσιστικά ζαχαρούχα ροφήματα από το ψυγείο του περίπτερου.

Η -πικρή (κυριολεκτικά)- αλήθεια όμως είναι ότι αυτό το τσάι σε σακκουλάκια, δεν είναι συνήθως παρά τα ψιχουλάκια τελευταίας διαλογής από το τσάι, πατικωμένα και σερβιρισμένα στο φλυτζάνι σας, που όμως πλέον δεν περιέχει σχεδόν τίποτα από το άρωμα, την γεύση και τα ευεργετικά στοιχεία του ροφήματος.

Οι προσπάθειες για εξυγίανση όμως ενός κακοκίου δεν θα μπορούσαν να είναι φιλότιμες εάν δεν προσέθεταν αυτές τις ευχάριστες και υγιεινές συνήθειες στο ημερήσιο πρόγραμμα. Από πού να ξεκινήσει όμως κανείς, ψάχνοντας ένα σωστό τσαγάκι;
Έχουν τα καφεκοπτεία και τσάι;
Έχει εδώ κοντά κανένα κατάστημα "υγιεινών τροφήμων";
Πόσο έχει πέσει το εισητήριο για Λονδίνο; Θυμάμαι από εκεί είχα πάρει κάτι φοβερές ποικιλίες... <αναμνήσεις><διακοπή για διαφημίσεις easyjet><κοκ>

Και άλλα τέτοια ερωτήματα βασάνιζαν το λιγοστό μυαλό μου, όταν σκέφτηκα να στραφώ στο ίντερνε(τ)!

Το ενδιαφέρον και άξιο αναφοράς (και βλογός) εύρημα των ερευνών μου λοιπόν, ονομάζεται www.tsai.gr και σας το παρουσιάζω με υπερηφάνεια. Περιέργως λιτό, πλούσιο σε ποικιλία και λειτουργικό (!) eshop για τσάι (!) στην Ελλάδα (!!).

Πήρα τα 4-5 διαφορετικά μου είδη -η εξυγίανση δεν περιλαμβάνει και αντιμετώπιση της καταναλωτικής μανίας σε "υγιεινά" είδη- και πίνω δαιμονισμένα. Έχω δε προσηλυτίσει και τη μομό μου (προφέρεται με ο/α κλειστό στο σημείο που μοιάζουν αυτά να είναι το ίδιο γράμμα), και εφόσον ντροπή δεν είναι, και το διάβασμα καραδοκεί να μου την πέσει, είπα να ενημερώσω και το ευρύ αναγνωστικό μου κοινό.

Να συστήσω ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε εκδοχή του κόκκινου rooibos, καθώς είναι πολύ νόστιμο το άτιμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις κι εσύ μια γνώμη; :>