8/7/08

Ή το τσιγάρο ή (το) εγώ

με αφορμή το βλογ ποστ της δεσποινίδος Σοφίας, ξεκίνησα να της γράφω μια απάντηση, που κάπου ξεχείλωσε και ήρθε και έγινε βλογ ποστ δικό μου. Άλλωστε δεν είναι πρέπον να την σπαμμάρω τόσο πια.

Στην συνέχεια λοιπόν θα διαβάσετε την όχι και τόσο συναρπαστική ιστορία του πώς το να είσαι φαντασμένη και ψωροπερήφανη μπορεί να σε κάνει να κόψεις το τσιγάρο.

Προσωπικά το "έκοψα" γιατί πήγαινε καιρός που μου το έκοβε ο οργανισμός μου. Όσο και να το ήθελα πνευματικώς δεν το σήκωνε η φύση μου πλέον και με φρέναρε. Και να φανταστείς ότι παλιά κάπνιζα σοβαρά (1-2 πακέτα gauloises μπλε ή κόκκινα τη μέρα), και πλέον με ελαφρύ καπνό και 6-7 τη μέρα τεζάριζα.

Έφτασε ένα ΠΣΚ, καθαράς δευτέρας, που ήρθε η λυσσαλέα όρεξη για έξοδο-ποτό-τσιγάρο που συνδυάστηκε καπάκι με μια γερή γρίπη (α λα Γιάννενα). Δεν μπορούσα μετά ούτε να σκεφτώ τσιγάρο, όχι να το καπνίσω. Είχε τύχει παλαιότερα να είμαι σκατά άρρωστη αλλά να το παλεύω, εκεί επιμονή, να καπνίσω. Αυτή τη φορά δεν χώραγε αστεία το πλεμόνι.

Στο μεταξύ, τον τελευταίο καιρό, χρόνια ίσως, με είχε συγχύσει το να βλέπω την εξάρτηση. Την έβλεπα κυρίως στους άλλους -τους "καπνιστές"- και ήθελα να νοιώθω καλύτερη, αλλά έλα που όλο κάπνιζα. Από την άλλη έχω πείσμα, εγωισμό και διάφορα άλλα τέτοια, και ένα αντιδραστικό πράμα που δεν θέλει καμία απαγόρευση. Εξαίρετος συνδυασμός.

Άδραξα λοιπόν την ευκαιρία και το έκοψα τότε με εκείνο το σίχαμα-κρύωμα που κράτησε ημέρες. Έκοψα το κάπνισμα εντελώς σπίτι -πάντα το έβρισκα λίγο ανούσιο να κάθομαι και να χαζεύω στο pc και να καπνίζω. Μα η εξεταστική, μα οι συνθήκες έμεινα και σώκλειστη σπίτι και ήρθε και έδεσε. Απέφυγα επιμελώς παρέες με καπνιστές για κανένα διμηνάκι, ε δεν θέλει και πολύ.

Πάντα ήθελα να λέω ότι μπορώ να το κόψω, ότι είμαι on top of it και τα λοιπά. Το ελάττωνα κατά περιόδους για να τονώνω το εγώ μου, αλλά μετά πάλι κάπνιζα. Δεν ξέφευγα δηλαδή(ς) ποτέ οριστικά από τα δίχτυα του απολαυστικού αυτού συνήθειου. Ήρθε η ώρα όμως, αγαπητές τηλεθεάτριες, να αλλάξει αυτό. Το περίεργο είναι ότι από τα μικράταμ που ξεκίνησα, το ήξερα πως δεν εξαρτώμαι σωματικά, παρά τις διάφορες μελέτες. Ρε παιδιά αλήθεια σας λέω, πάντα με το μυαλό το ζήταγα ποτέ με το αίμα.

Να για να καταλάβεις, από τη μία έμενα σπίτι κάνα μήνα επί εξεταστικών -πάνω στους γονείς, 0 τσιγάρο, και δεν μου έλειπε. Ενώ έβλεπα μια ταινία που ένας μεσιές (ειδικά οι ωραίοι, το ομολογώ) έκανε το τσιγαράκι του και ΛΥΣΣΑΓΑ. Δεν ξέρω, ούτε οι καφέδες με πιάνουν, ούτε λογικές ποσότητες αλκοόλ γενικά, ούτε red bull ούτε παυσίπονα ούτε τίποτα. Ότα λέμε αγύριστο κεφάλι, το εννοούμε!!!

Στο θέμα μας, λοιπόν, με αυτά και με αυτά (όπου αυτά #1 = κρύωσα και κατσικώθηκα και αυτά #2 είμαι ψώνιο και δεν παραδέχομαι εξάρτηση, υπάρχει(;) δεν υπάρχει(;)) πέρασαν 2 μήνες και δεν μου λειψε ούτε λιγουλάκι. Ε στον τρίτο επάνω πήγα στο Dubai με την φίλη μου την καπνίστρια -εντελώς, και ψέμματα δεν μπορώ να σας πω, σας πόσταρα και τις φωτό τρομάρα μου. Αλλά αυτό ήταν. Από τότε και μετά άντε να έκανα σε άλλες 3 περιστάσεις, και αυτά "Απ'όλων".

Οπότε θεωρώ την νίκη μεγαλειώδη, γιατί είναι σε δύο μέτωπα. Και ξεμπουμπούνισε λιγάκι το σωθικό που είχε γίνει γκρι σαν τον ουρανό στο Manchester (πωπω τι λυρική διάθεση...), και απέδειξα περίτρανα στον εαυτό μου ότι άμα θέλω δεν καπνίζω καθόλου, αλλά και κράτησα ψηλά του τουφέκι απέναντι στους δαιμονισμένους αντικαπνιστές, αντι-το ένα και αντι-το άλλο που κουμάντο να κάνουν στο σπιτάκι τους. Δεν δέχομαι εγώ ρε ποταπαγορεύσεις και τελεσίδικα! Είμαι επαναστάτης του καναπέ(ος) και θα καπνίσω και 3 πακέτα για να σας δείξω εγώ (γροθιά στο σύστημα).

Δηλαδή όλοι εσείς που πάτε έξω και πίνετε το αλκοόλ σας πάτε στους ΑΑ; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δεν παίζετε δίκαια.

Κάτω τα δεσμά του τσιγάρου και της αντικαπνιστικής υστερίας, όλων των υπέρ και όλων των κατά. Και το ξέρω ότι μοιάζω λίγο με γραφική παιδίσκη, αλλά μέσα στο μικρό μου μυαλό έτσι λειτουργεί το παραπάνω σύστημα, και δεν περνάω και τόσο άσχημα τελικά ;)

11 σχόλια:

 1. Ανώνυμος8/7/08, 5:02 π.μ.

  Παρά τη λυρική διάθεση του ποστ, εγώ ένα έχω να πω: σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όλοι όσοι κατηγορούν το τσιγάρο είναι κολομβιανοί πράκτορες που θέλουν να μας ρίξουν στην κόκα! Γι' αυτό κι εγώ αντιστέκομαι σθεναρά, καπνίζοντας ένα πακέτο Davidoff ημερησίως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. για κόκα δεν ξέρω, αλλά για άλλα καλά θα ήταν να ήταν λίγο πιο νόμιμα κκεκεκεκε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος8/7/08, 5:07 π.μ.

  Α διαφωνώ: η μισή χαρά είναι η παρανομία! (ελπίζω να μη διαβάζει η μάνα μου το βλογ σου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έκοψα το τσιγάρο μετά από 20 χρόνια όπου κάπνιζα 2 πακέτα τη μέρα 25άρια, κάθε μέρα. Πριν 1.5 χρόνο. Μαχαίρι ένα πρωί, χωρίς να τόχω ξανασκεφτεί ή προσπαθήσει. Το τσιγάρο μου άρεσε, ήταν η παρέα μου και κάποιες φορές με έπιανα να έχω δύο αναμμένα.
  Ότι δεν κατάφεραν να κάνουν κηρύγματα για την υγεία, την ομορφιά, τις αθλητικές μου ικανότητες και όλα τα γνωστά, το έκανε το macbook. 9 μήνες τσιγάρο μου στοίχιζε όσο ένα macbook. Και αμάρτησα για το φορητό. Ε μετά από 9 μήνες μπορούσα και να μην καπνίσω πια. Και σκέφτηκα να πάρω και μερικά άλλα gadgetάκια η εθισμένη... Και προχωράω ακάθεκτη.
  150 ευρά το μήνα να τα κάνω ότι θέλω. Και έλεγα ότι είμαι υπεράνω χρημάτων... :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πω πω!

  Έχεις απόλυτο δίκαιο. Ξέχασα παραπάνω να αναφέρω το πόσο σημαντικός παράγοντας ήταν τα €€.

  Δούλευα βλέπεις πρακτική και έπαιρνα σκάρτα 400 (πολύ σκάρτα). Και είχα κανονίσει για Dubai. Όταν πήγα Γιάννενα μου σφιγγόταν η καρδιά για τα έξοδα.

  Γενικά από Χριστούγεννα μέχρι Πάσχα πιστεύω πως η τσιγκουνιά μου είχε πιάσει -βαθύ- κόκκινο. Ομολογουμένως όμως το ένα πακέτο καπνό κάθε 3-7 μέρες που κατανάλωνα τον τελευταίο χρόνο (12-30€ το μήνα) ήταν γενικώς αμελητέο.

  Πάντως γενικά το τσιγάρο είναι πολύ ακριβό, ειδικά το πακέτο. Όταν το αναλογιστείς νευριάζεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κάθε εξάρτηση είναι κακό για μένα, αλλά από την άλλη κάποιες εξαρτήσεις είναι καλύτερες από άλλες μεταξύ αυτών και η ερωτική.
  Καμμιά φορά τα αντικαπνιστικά μέτρα καταντούν υστερία και "ρατσισμός".
  Η Γερμανία από τις αρχές του έτους περνά μια τέτοια κρίση.
  Για μένα υπάρχουν άτομα που το τσιγάρο τα κάνει πιο σέκσυ.
  Εγώ δεν καπνίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος14/7/08, 3:50 π.μ.

  Τα συγχαρητήρια μου από άλλον έναν πρώην καπνιστή... κι εγώ έτσι μια μέρα μου την βίδωσε και απλα δεν ξανακάπνισα.

  Βοήθησε και ο θείος μου ο περιπτεράς που το έκοψε βέβαια και μου την έλεγε καθε φορα που πλήρωνα "φόρο βλακείας". Αφου το είχε κόψει εκείνος, δεν είχα καμία απολύτως δικαιολογία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος15/7/08, 12:12 π.μ.

  Δε καπνιζω αλλα δε μπορω και αυτη την υποκρισια μερικων ντεμεκ ευαισθητων που δυσανασχετουνε και κουνανε το ξερο τους εστω και σε λιγο καπνο που θα περασει μπροστα τους...γιατι συμφωνα με (εγκυρο)αρθρο του Down Town το καπνισμα ειναι outdated..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @sandy i know what you mean


  @kkostan σας μερσώ εντόνως, και ανταποδίδω τους συντροφικούς χαιρετισμούς.


  @gio οι βλάκες είναι βλάκες, ασχέτως λοιπών προσδιορισμών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. θα συμφωνήσω εντελώς μαζί σου με αυτή την αντικαπνιστική υστερία που πάει με το ζόρι να μας βγάλει προβληματικούς (καλά δεν μιλάμε για τα φουγάρα ) επειδή ανάψαμε ένα τσιγάρο και γενικά με την τάση να απολαμβάνουμε οτιδήποτε.

  Στο τέλος στα μπαρ θα παραγκέλνουμε και τήλιο με γεύση φραγκοστάφυλλο γιατί θα είναι trendy ενώ η μπύρα...

  Ουστ στους παλιο-υγειηνιστές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εγώ είμαι στην τέταρτη προσπάθεια, θέληση έχω μεν... Εγωϊσμός και γρίπη μου λείπει.

  Πάω να αγκαλιάσω το κλιματιστικό στους 18 αφού κάνω πρώτα ένα μπάνιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Έχεις κι εσύ μια γνώμη; :>