27/3/08

Open Source Alternatives, Νέο Επεισόδιο

Όπως έγραψα νωρίτερα -και πήρα φόρα- σχετικά πρόσφατα η άδικη ζωή με έκανε να ξανα-ανακαλύψω τον κόσμο των Windows :) Άδικη, γιατί είμαι ντεφορμέ, και οι εφαρμογές θέλουν συνήθως $$, ή παρανομία, πόνο και ρίσκο :> :>

Τελικά όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα! Εάν ψάξεις, βρίσκεις!
(Παρεμπιπτόνως ένα καλό site που παρότι ήξερα, δεν θυμήθηκα να ψάξω όταν το χρειαζόμουν είναι το www.osalt.com)

Έψαξα λοιπόν και βρήκα, και σας παρουσιάζω τα δοκιμασμένα αποτελέσματα των ερευνών μου.

1.7Zip

Το 7Zip λοιπόν, είναι ένα καταπληκτικό utility για (απο)συμπίεση αρχείων, που υποστηρίζει όλα τα διάσημα format, βάζει context menus στον explorer (στο δεξί κλικ, κλπ) και συνάμμα διατηρεί το ευχάριστο, λιτό και λειτουργικό ύφος που συνηθίζουν να επιλέγουν οι open source εφαρμογές στα Windows. Επιπροσθέτως, έχει και ένα δικό του format συμπίεσης, το οποίο γενικώς έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ένα στιγμιότυπο χρήσης του φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Και φυσικά όλα αυτά στην καταπληκτική τιμή των GNU LGPL. Περισσότερα για το 7Zip και τα .7z αρχεία στο website τους.

2. Paint.NET

Το γνωστό και μη εξαιρετέο M$ Paint ήρθε ο καιρός να meet its maker, που λένε και οι φίλοι μας οι αμερικάνοι. Το Paint.NET είναι πολλά, πάρα πολλά περισσότερα. Γραμμένο σε -ω τι έκπληξη- .NET παίζει εξαίσια και είναι πανάλαφρο -σε σύγκριση με το σύνηθες "επόμενο βήμα" του Paint, δηλαδή το Adobe Photoshop.

Τα λόγια είναι περιττά: (εικόνα από το softpedia)

Και πάλι, στην καταπληκτική τιμή της MIT License, περισσότερα στο αντίστοιχο website.


3. Notepad++

Αφού λοιπόν πιάσαμε το M$ Paint, ας ασχοληθούμε και με την άλλη πελώρια σαχλαμάρα, το Notepad. Δεν λέω, καλό είναι, αλλά εάν ποτέ χρειαστείς να νταραβερίσεις αρχεία από/προς linux μπορεί να σου γίνει και το νευρικό σύστημα κλωστοϋφαντουργείο. Για αυτό λοιπόν, έψαξα για εναλλακτική, και πέτυχα διαμάντι!

Το Nodepad++ εκτός του ότι είναι ένας καθόλα σοβαρός (plain) text editor, είναι φοβερό εργαλείο για συγγραφή κώδικα -εάν δεν μιλάμε για ανάγκη ολόκληρου IDE- με syntax highlighting, plugins, tabs (!), autocomplete, .nfo/ascii friendly , και χίλια (;) άλλα. Περιττό να πω, ότι έμεινα κατενθουσιασμένη. Και πάντα GPL, όχι ό,τι κι ό,τι!

Voila ένα screenshot:
.. και ας μην σας κουράζω με ελεύθερο κείμενο, όταν μπορείτε να τα δείτε όλα και να κατεβάσετε την εφαρμογή εδώ.

4. GimpShop

Και μιας και έθιξα το Paint.NET, ας αναφερθώ επιγραμματικά και στο gimpshop. Είτε γνωρίζετε το gimp, είτε όχι, σας ενδιαφέρει πιθανώς να δείτε το hack αυτό του Gimp για Windows, Mac OS X αλλά και Linux, το οποίο κάνει το Gimp να μοιάζει με το Adobe Photoshop! Φερ'ειπείν:

Έτσι, δεν θέλω πλέον δικαιολογίες και cracks! Ορίστε, για όσους επικαλούνται την συνήθεια
και το βόλεμα στα μενού :) Δοκιμασμένο και εγγυημένο, για άλλη μια φορά, συνίσταται ανεπιφύλακτα!

Όλα αυτά -δεν θα μπορούσε παρά- σε GPL και στο Plasticbugs.


Η λίστα φυσικά θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, για αυτό απλά θα κλείσω παρακινώντας τον αναγνώστη να "την ψάχνει", γιατί επιλογές υπάρχουν πολλές και είναι κρίμα να βρίσκεται κάποιος εγκλωβισμένος λόγω άγνοιας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις κι εσύ μια γνώμη; :>